Sağlıklı ve kalıcı beslenme alışkanlıklarının şekilleneceği en önemli dönem; çocukluk çağı ve adölesan dönem beslenmeleridir. Özellikle çocukluk döneminde beslenmede çocukların beslenme ile olan ilişkisi, yetişkinlik dönemlerindeki beslenme davranışlarını büyük ölçüde belirlemektedir. Bundan dolayı yaşamın ilk yıllarından itibaren kazanılan doğru beslenme alışkanlıkları, yetişkinlik döneminde oluşabilecek birçok hastalığının önlenmesinde etkili olacaktır.
Çocukluk çağı, fiziksel ve bilişsel büyüme ve gelişmenin hızlandığı önemli bir dönemdir. Enerji ve besin ögeleri gereksinimlerinin arttığı bu dönemde yeterli miktarda enerji ve protein içeren, vitamin ve mineral açısından zengin, bütün besin gruplarının yer aldığı sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır.
Çocukluktan erişkinliğe geçişi temsil eden, insanın yaşamı boyunca büyüme ve gelişimin en fazla olduğu ve dolayısıyla beslenme ihtiyacının da maksimumda olduğu dönem; Adolesan dönemidir. Adolesan dönemde enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli tüketimi büyük önem taşırken ev dışında geçirilen zamanın artması ve yaşam biçiminin farklılaşmasıyla birlikte; pratik ve hazır gıdaların sıkça tüketilmesi ve beslenme düzensizlikleri, beslenme yetersizliğine sebep olabilmektedir.
Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda, büyüme ve gelişmenin geriliğinden, vitamin mineral eksikliklerine; obezite ya da zayıflık gibi kilo problemlerinden, fiziksel ve mental performans düşüşlerine kadar birçok olumsuz tablo karşımıza çıkabilmektedir. Bu süreçte mutlaka ebeveynlerin desteği ile profesyonel destek alınarak çocuğun/ergenin ihtiyacına yönelik bir beslenme planı oluşturulmalı, sağlıklı beslenme önerileriyle sürdürülebilir beslenme alışkanlıkları kazandırılmalı, büyüme ve gelişme desteklenmelidir.